[envira-gallery id=”1076″]

BUDAPEST GROUPAMA ARÉNA

Az 1974-ben épült stadion elhelyezkedése miatt a lelátók bővítésére nem volt lehetőség, így új stadion építése mellett döntöttünk. Koncepciónk egy olyan stadion létrehozása volt, mely formavilágával, időtálló anyaghasználatával meghatározó, szervező elemévé válik környezetének. A transzparens homlokzati héj napszaktól és nézőponttól függő dinamikus változásaival reflektál környezetére, a háló mögött átsejlő vasbeton és acél tartószerkezet „második homlokzatként” gazdagítja a látványt. A nyitott, átlátható belső területek és lelátók a szurkoláshoz biztonságos, vonzó környezetet nyújtanak. A 22000 fős modern stadion arénaszerűen körbezárt, meredek lelátóival és a lelátóra boruló íves tetőfelületével a meccset élménnyé, a futballt ünneppé teszi.

2015-ben a Groupama Aréna az újonnan épült stadionok kategóriájában első helyezéstért el a nemzetközi TheStadiumBusiness Awardson, valamint elnyerte az Építőipari Nívódíjat – Középület kategóriában és különdíjas lett a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton.

Telek területe:75494,00 m2
Beépített alapterület:19754,00 m2
Terepszint alatti beépítés:4426,00 m2
Bruttó szintterület:39670,00 m2
Építménymagasság:24,23 m
Kialakított zöldfelület:10 224 m2
Átadás:
2014
Megbízó:
MNV Zrt.
Építész és generáltervező:
S.A.M.O. Tervező és Ingatlanfejlesztő Kft.
Ügyvezető igazgató
Kókány Győző
Felelős tervező:
Streit Ágnes
Építész tervezők:
Burits Oktáv, Kormos Szabolcs, Péterfy László Gábor
Építész munkatársak:
Bán Zoltán, Batta Miklós, Csák László, Dely-Steindl Barnabás, Jó Andrea, Kristóf Gabriella, Kúti István, Magyari Mátyás, Paróczi Judit, Rózsavölgyi Balázs, ifj. Ruzsinszky István, Székely Tamás, Szűcs Anikó, Maróti Gyula (látványterv)
Belsőépítészet
Szokolyai Gábor, Kovács Dénes (MCXVI Építészműterem)
Tartószerkezetek:
Szántó László, Pataki Bottyán (EXON 2000 Kft.)
Épületgépészet:
Lantos András, Gábor András Roland (LANTERV Kft.)
Épületvillamosság:
Üveges Zoltán, Mátyus Kornél (ARTREA Consulting Kft.)
Generál kivitelező:
Market Zrt.