[envira-gallery id=”1991″]

BUDAPEST INTERMODÁLIS CSOMÓPONT

Káposztásmegyer II. lakótelep, valamint a MÁV 70. számú Budapest – Vác (- Szob) vasútvonala közötti területen új intermodális csomópont valósulna meg, melynek közösségi közlekedési szempontból legfontosabb eleme egy új vasúti megállóhely létesítése, elsősorban a főváros központi területeitől távol fekvő lakótelep, illetve a mögötte elterülő Homoktövis lakópark utazási igényeinek kiszolgálására, a jelenleginél kedvezőbb közlekedési alternatíva megteremtése érdekében.

A kialakítandó intermodális csomópont – a vasúti megálló mellett – magában foglalja:

  • a ráhordó autóbuszok végállomását,
  • a 14-es villamos meglévő végállomásának kapacitásbővítését (kétvágányúsítását),
  • a kialakítandó P+R, illetve B+R parkolókat,
  • a szükséges közúti-, gyalogos-, valamint kerékpáros kapcsolatokat.

Az intermodális csomópont terve számol a távlatban a lakótelepig meghosszabbításra kerülő M3 metróvonal végállomásának elhelyezésével, illetve az ezzel kapcsolatos közösségi közlekedési hálózati átszervezésekkel is. Az új vasúti megálló a lakótelepen élők számára lehetővé teszi, hogy gyors, átszállásmentes kapcsolattal érhessék el a Nagykörutat…”

Az intermodális csomópont koncepcióterve mindezek figyelembevételével építészeti, város építészeti elképzelést, építészeti megjelenítésre keres választ. A közlekedésből, időbeli ütemezhetőségből adódó funkcionális kapcsolatok és tömegképzés alapjai voltak a tervezésnek.