[envira-gallery id=”1938″]

Csavargyár utca társasház – tanulmányterv

Tervezési programunk a telek gazdaságos beépítése volt két megvalósulási ütemben pinceszinten és a földszinten gépjármű tárolóval és közös helyiségekkel, emeleti szinteken társasházi lakásokkal. A tervezés során a minél nagyobb arányú értékesíthető alapterület kialakítására törekedtünk, a jogszabályi előírások és építtetői igények figyelembevételével.

A telek beépítésénél jól használható, arányos légterű udvarokkal tagolt tömegekkel a magas beépítettség mellet is élhető, kellemes terek létrehozása volt a fő cél. Az összekapcsolódó udvarok nagyméretű közös zöldfelületet alkotva nyújtanak lehetőséget kikapcsolódásra, rekreációra. A Fóka öböl és a Duna part menti sáv középmagas lakóépületeinek sora a szabályozási elveknek megfelelően a Cserhalom utca és a Váci út közti szakaszon már átvált a pontszerű telepítésből egy szigorúbb, zártsorú beépítésre. A tervezett lakóépület beépítése keretes jelleget mutat, a homlokzat vertikális tagolása által a hosszú homlokzati szakaszok jól illeszkednek a kialakuló utcaképbe.

A megközelítés fő irányát a Cserhalom utca felőli sarkokon jelöltük ki mindkét ütem esetében. Az épületek két szint magas reprezentatív lobbi tereihez az első ütemben a visszahúzott sarok alkotta teresedésen, a második ütemben széles zöldfelületi sávon keresztül jutunk. A lobbiból a lépcsőházon és lifteken érhetők el az  áttörésekkel, megnyitássokkal tagolt közlekedő folyosók, lakások és a közös kert.

A lakástípusok épületen belüli arányának kialakításával és az adottságoknak megfelelő pozícionálásával a legoptimálisabb terület felhasználásra törekedtünk. Funkcionális alaprajzi elrendezéssel élhető terek, jól használható lakások jöttek létre. Az épület felsőbb szintjein helyet kapó többszobás lakásokhoz tágas tetőteraszok kapcsolódnak.

Homlokzatok tervezésénél dinamikus megjelenésű, fiatalos hangulatú épület létrehozása volt a cél gazdaságosan kivitelezhető anyaghasználattal. Az alsó és felső két szinten alkalmazott ragasztott téglaburkolat kivételével vakolat architektúra jellemző.

A homlokzat meghatározó elemei az üvegkorláttal szerelt erkélylemezek és az intimitást, szeparálást is segítő két szintet összefogó színes üveg árnyékoló táblák. A Cserhalom úton álló magasfeszültségű traverz előtti homlokzati szakaszon lakások csak a belső udvarra néznek, az utcafronton  kialakított teraszos belső teret perforált fémlemez lamellák szeparálják a kültértől. A földszinten és első emeleten visszahúzott homlokzati sík tégla burkolata alkotja az épület lábazatát, melyet a földszinti teremgarázs nyílásai tagolnak. Az épület felső két szintjének exkluzív lakásait nagyméretű teraszokkal alakítottuk ki, a szalagszerűen körbefutó mellvéd sáv és a visszahúzott téglaburkolat zárja és keretezi a homlokzatot.